DE VALENCIAANSE ALMUERZO
⚠️ Avisos: unpopular opinion & Valenciaanse trots

Bocadillo ‘Mary’, Central Bar by Ricard Camarena
Klik een willekeurige reisblog met brunchtips in Valencia aan en je komt standaard terecht bij brunchtenten als Dulce de Leche, La Más Bonita, Federal Café, Alma Libre, Blackbird, Bastard Coffee & Kitchen enz. – iedere andere ‘Instagram-waardige’ tent past in principe in dit rijtje.
Eenmaal aangekomen moet je buiten in de rij wachten om vervolgens omringd te worden door Engels en Nederlands geroezemoes – het enige Spaans dat je nog hoort komt uit de keuken. Een blik op de menukaart leert je dat een dertien-in-een-dozijn-avocado-toast meer dan 10 euro kost en een cortado maar liefst 3 euro (in plaats van een normale 1 à 2 euro).
Kortom: toeristisch, te duur en vooral niet ‘typisch Valenciaans/Spaans’; en dus geen Spanjaard te bekennen.
“Brunchen is voor toeristen!”
En dit geldt in mijn beleving voor heel Spanje. Of je nu in Valencia, Barcelona of Madrid bent: brunchen met avocadotoast, een açaíbowl of Amerikaanse pannenkoeken met spek en ei gaat in dit land gepaard met luide toeristen aan je zijde.
(Als dit natuurlijk helemaal je ding is, ga je gang, maar dan is deze blog niet voor jou 😉 En ook wij craven heus wel eens naar een pancakes en French toast en dan zit er niets anders op dan naar bovengenoemde tentjes te gaan. Maar ben je maar voor een weekendje in Valencia, probeer dan toch eens te brunchen like a local!)
Maar waar brunchen de locals in Valencia dan?
Eigenlijk is brunch niet het juiste woord. ‘Brunchen’ in Valencia is namelijk een verhaal apart: het werkt net even anders, zelfs ten opzichte van de rest van Spanje!
El almuerzo
We hebben het hier over de Valenciaanse almuerzo, of esmorzaret in het Valenciaans. De enige overeenkomst met een (Amerikaanse) brunch is eigenlijk alleen de tijd, want een Valenciaanse almuerzo eet je tussen 10 en 12 uur ‘s ochtends. Het is een extra maaltijd die tussen het ontbijt en de lunch wordt gegeten (hoewel sommigen na een zware almuerzo stiekem hun lunch overslaan, waardoor het toch een soort brunch wordt …).
Wie de verschillende regio’s van Spanje bezoekt, zal ontdekken dat het woord ‘almuerzo’ in die verschillende regio’s verschillende betekenissen heeft: van ontbijt tot lunch en alles daartussen! In dit artikel zal ik me alleen richten op de typische Valenciaanse almuerzo.
El almuerzo is een van die gastronomische tradities waar de gemiddelde Valenciaan ontzettend trots op is! In Valencia spreek je dan ook niet af om te ontbijten of te brunchen, in Valencia spreek je af para almorzar!

Esmorzaret: meestal niet Instagram-waardig, wel typisch Valenciaans!
Deze maaltijd ontstond hoogstwaarschijnlijk toen landbouwers tijdens hun ochtendpauze niet meer naar huis gingen om te eten, maar een broodje meenamen van huis en die in de dichtstbijzijnde bar opaten. In die bar werd de maaltijd vervolgens aangevuld met een drankje en een aperitiefje.
Al is de landbouwsector aanzienlijk gekrompen, el almuerzo bleef bestaan en is inmiddels uitgegroeid tot een ware Valenciaanse traditie. Sterker nog, het wint de laatste tijd aan populariteit, inclusief prijzen (premios Cacau d’Or (Gouden Pinda)) voor de beste bocadillo.
Dat betekent ook dat simpele en ouderwetse barren, waar je schoenen aan de vloer blijven plakken, plaatsmaken voor modernere restaurants. In die laatste kun je dan misschien wel met een gerust hart je ellebogen op tafel zetten, maar dat gaat logischerwijs (helaas) gepaard met hogere prijzen.
Een almuerzo komt in een menú met een vaste prijs. Voor zo’n 7 à 8 euro heb je:
- een drankje. Wil je het echt op z’n Valenciaans doen, dan bestel je een biertje of rode wijn. eventueel aangelengd met limonade. En nee, niemand zal je raar aankijken dat jij om 11 uur ‘s ochtends met een biertje in je hand zit. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een colaatje of water bestellen.
- het zogenaamde aperitiefje, bestaande uit cacau del collaret (Valenciaanse pinda’s), ingelegde groenten en olijven.
- een hele of halve bocadillo rijkelijk belegd met kip of worstjes gecombineerd met aardappel en pepers of met tortilla de patata. De broodjes kunnen ontzettend groot zijn. Dus ben je niet zo’n grote eter of wil je nog ruimte overlaten voor een lunch, bestel dan een halve (medio)!
- een koffie na. Voor de full local almuerzo experience bestel je een cremaet, een typisch Valenciaanse koffie met rum, kaneel en citroen.

En waar eet je dan zo’n typische Valenciaanse almuerzo in Valencia-stad?
We zetten 6 bars op een rijtje:
Central Bar by Ricard Camarena
Mercado Central de Valencia, Ciutat Vella, Valencia
In de Mercado Central vind je Central Bar van de bekende chefkok Ricard Camarena. Camarena heeft zelfs meerdere Michelinsterren op zijn naam staan. In Central Bar zit je letterlijk aan de bar waar je kunt genieten van heerlijke tapas en bocadillos.
Onze favoriet: bocadillo ‘Mary’, met inktvis en alioli
Pelayo Gastro Trinquet
📍Calle de Pelayo 6, Valencia
In de late ochtend opent dit sfeervolle restaurant, dat (als onderdeel van de Grupo Gastro Trinquet) in 2024 zijn tweede Cacau d’Or won, zijn deuren voor almuerzo. Onze favoriet als je naast een lekkere almuerzo ook gewoon gezellig en comfortabel wilt zitten.
🏆🥜 Winnaar Cacau D’Or 2024: bocadillo met tortilla van sobrasada ibérica (een soort filet américain, maar dan anders), kip, brie en honingmayonaise van oranjebloesem
Bar Mistela
Calle del Riu Nervión 11, Valencia
Ook Bar Mistela won in 2024 (als Grupo Gastroadictos) een Cacau d’Or voor zijn bocadillo ‘El Coronel’: een broodje met Kentucky-kip, gesmolten cheddarkaas, augurk en pepermayonaise.
Vegetarische favoriet: de bocadillo met tortilla de patata. De tortilla de patata van Bar Mistela is namelijk heerlijk smeuïg en niet te gaar, zoals het heurt!
Kiosko La Pérgola
Pg. de l’Albereda (Paseo de la Alameda) 1, Valencia
Als je lekker op een ruim terras in de zon wilt zitten, dan is Kiosko La Pérgola een fijne optie. Bovendien is deze ‘kiosk’ een begrip in Valencia.
Bodega La Pascuala
Calle del Dr. Lluch 299, Valencia
Nog zo’n begrip in Valencia: Bodega La Pascuala. De kaart hier is zeer uitgebreid en de bocadillos zijn mega. De inrichting van het restaurant is ook lekker Spaans.
Restaurante No. 9
Passeig de Lluís Saiz Regatista 9 (Paseo Marítimo), Port Saplaya
Wij zijn hier vaak te vinden, want je zit hier heerlijk aan het strand. Almuerzo with a view dus! Het restaurant en de kaart zijn heel gemiddeld en niet per se bijzonder, maar het schittert door de afwezigheid van pretenties en daarmee is het juist weer heel typisch Spaans.